dimecres, 21 de gener del 2009

15.692 gavians a les Illes Medes, rècord dels censos hivernals


Gavians a la Meda Xica. 15.1.2009 © Ricard Gutiérrez

Quinze-mil sis-cents noranta-dos gavians de potes grogues Larus michahellis van ser censats el passat dia 15.1.2009 a les Illes Medes. És el resultat més alt registrat els darrers anys, quan s’està experimentant un cert increment d’efectius, dels gairebé 12.000 del 2005 als ben bé 16.000 del 2009. En el mateix cens es va censar el dormidor de corbmarí gros Phalacrocorax carbo situat a la Meda Gran i que va registrar 160 exemplars, dins la tònica oscil·latòria dels darrers anys.



A banda d’aquestes espècies es va detectar un total d’onze corbmarins emplomallats mediterranis Phalacrocorax aristotelis desmarestii, taxon amenaçat d’extinció a Catalunya i el qual manté a les Medes una de les seves principals localitats de cria. Justament, essent una espècie de nidificació primerenca, va sobtar trobar-hi set parelles de corbmarí emplomallat ja al niu dins les illes: dos al Cavall Bernat, tres a la Meda Xica i dos a la Meda Gran. Set parelles és un resultat força superior a les dues que el gener de 2008 ja estaven niant a la mateixa localitat
(dades pròpies), pel que podríem parlar d’un inici de la temporada de cria una mica avançat a Medes.


El cens es fa recorrent amb barca les illes abans de l’arribada del gruix d’exemplars al dormidor (fins a les 16:30 hores: 76 corbmarins grossos, 4061 gavians i 10 corbmarins emplomallats) i després anotant contínuament les entrades d’animals a les illes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada