dilluns, 26 de gener del 2009

XIIè cens d'ocells aquàtics hivernants a Girona

© Jordi Vives


El cens d'enguany, coordinat un cop més per l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, ha permès tenir una radiografia de les espècies d'ocells aquàtics que passen l'hivern a la comarca.

L'objectiu del cens és quantificar l'abundància de cada espècie d'ocell aquàtic hivern rere hivern, a les mateixes zones, i comparar-la amb anys anteriors. El recompte es realitza al llarg dels principals rius gironins, el Ter des de Salt fins a Celrà, l'Onyar fins a Fornells i el Güell a Girona.

Aquest any s'han detectat menys ànecs collverd del que és habitual -326, molt lluny dels 645 de l'any passat o dels prop de 500 de fa dos anys-, concnentrant-se principalment dins els límits municipals de Salt i Girona, molt probablement pel refugi que hi troben perquè en aquesta àrea no s'hi permet la cacera. L'altra espècie que ha baixat de forma clara és el gavià argentat, que ha passat dels 250 de l'any passat als 147 exemplars aquest hivern. El bernat pescaire i el martinet blanc també disminueixen respecte el 2008, tot i que amb valors similars a anys anteriors. De les espècies han pujat, cal destacar l'agró blanc, que ha passat d'un (o dos individus, com a màxim) que hivernaven a la zona del Congost del Ter, a tres, amb un altre exemplar trobat al sector del Ter a la Pilastra. S'ha comptat un total de fins a 22 blauets diferents, xifra màxima històrica d'aquest bonic ocell que s'alimenta de peixos, i que es troba protegit a tota la Unió Europea. La xivitona, un petit o cell limícola propi de marges de riu amb còdols, també ha fet el seu màxim amb sis individus, al Ter. El cabusset també ha confirmat l'augment que ja es va detectar l'any passat, i aquest any se n'han comptat 10. El becadell, que havia deixat d'aparèixer el 2008, s'ha tornat a detectar aquest hivern, tot i que tan sols se n'han trobat dos exemplars. Del recompte de la plana en destaca l'estol de 140 fredelugues trobat a Campllong, la segona xifra més alta d'aquest ocell, que es troba en declivi a Europa, trobada en algun cens.

Dins del mateix cens també s'ha realitzat el recompte de corbs marins i esplugabous als jócs de Sarrià de Ter i Fontajau. Aquestes dues espècies presenten la particularitat que a l'entrada de fosc es reuneixen en grans estols per dormir, agrupant‑se en uns pocs pollancres de les Ribes del riu Ter a Girona i Sarrià. Aquest comportament només el segueixen fora de la temporada de cria, i és una bona oportunitat per recomptar-los de manera senzilla, mentre van arribant als seus jócs, que mantenen any rere any als mateixos arbres, o molt a prop. Aquest recompte s'ha dut a terme de manera ininterrompuda cada hivern des de fa dotze anys. El jóc d'esplugabous es situa als arbres de davant del prat de Fontajau, i aquest any s'hi han comptat 886 exemplars d'aquesta espècie. És una xifra sensiblement més baixa que en anys anteriors, atès que des de fa tres anys se n'hi comptava aproximadament un miler, i des de l'any 1999 al 2002 la xifra havia sobrepassat sempre els 1500 individu s. Els intercanvis d'esplugabous amb altres jócs de les comarques gironines (a l'estany de Sils, a l'Empordà o a Banyoles, per posar alguns exemples) podria ser una explicació d'aquestes variacions. A banda d'esplugabous, en aquest ajocadors s'hi ha comptat també 11 martinets blancs i 22 gralles, espècie que trobem a la ciutat i que malgrat no ser aquàtica, aprofita aquest espai de ribera per refugiar-se. D'altra banda, els corbs marins s'agrupen en uns quants pollancres de les ribes del Ter a Sarrià, més amunt de l'Illa del Ter, i aquest any se n'hi ha comptat un màxim de 92 exemplars. Això suposa un increment important respecte el 2008, quan se'n van comptar només 58 (un mínim històric). Tenint en compte que hi pot haver moltes causes en aquestes diferències entre hiverns, el nivell de l'aigua podria ser un factor important per aquest ocell, que s'alimenta de peixos que captura capbussant-se. L'any passat els nivells eren realment molt baixos (a causa del transvasament d'a igua del Ter cap a Barcelona combinat amb la manca de pluges), i l'augment de la profunditat del riu aquest any podria haver fet que més corb marins poguessin alimentar-s'hi.

Finalment, l'Ateneu vol donar les gràcies a tots els voluntaris que han col·laborat en el cens i també als nens i nenes de l'Estol, l'esplai juvenil de l'Ateneu, que han participat del recompte als jócs i han après a identificar aquestes espècies tot ajudant els naturalistes més experimentats en el seu recompte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada